maanantai 8. helmikuuta 2016

sitä tikulla silmään

Oon löytänyt Hippokse Heppa-järjestelmä uudestaan, ja todennut, että sinne on ilmestynyt startit -80-luvulta asti! Mitä nostalgiavyöryä onkaan katsella lapsuuden hoitoheppojen vanhempien tuloksia ja kuskivalintoaja. Tosta menneisyydenkyttäämisestä innostuneena ajattelin listata niitä Thö Nasuja, kaikkien passien listaaminen ois mahdotonta tällä muistilla. Alotetaan Elimäestä, eli peruskouluajoista.

  • Virima "Viivi" Vinkaus-Sarima-Rismo 
    • Se ensimmäinen hoitohevonen, ei ehkä paras valinta 9v lapselle tollanen 2v ajo-opetettava vinkauslainen. Mutta opetti, kuinka viritetään kettinki nokan päälle, kuinka kyynärpällä ryntääseen painamalla saa hevosen peruuttamaan, jne. Ainut emänsä varsoista, jolla oikeasti ois ollu joku tulevaisuus raviurheilussa, kuoli ylläripylläri kolmivuotiaana penarishokkiin...
  • Play Maker "Ensu" The Tiger-Sunny-Super Thirst
    • Elimäkeläistä jalostusta parhaimmillaan, 24-aikanen Tanskantuontitamma, astutetaan se saman kylän siittolassa astuvalla 18-aikasella pyssyllä. Ensu tais päästä kahtakahta nopeimmillaan. Tän ja Tissen kanssa mää ja Sini puskailtiin käsittämättömissä paskakeleissä, tällä mä laskin ekat hiitit (lähistöllä olevalle suoralle peltotielle hölkkää, ja sit 1km tie päästä päähän "niin kovaa, kuin kulkee"), tän kanssa käytiin hiitillä ja valloittamassa Kouvolan iltaan. Vatsahaavainen hermoraunio, joka päätyi lopulta metukaksi mahan takia. 
  • J.P Miranda "Mirkku" Luonteri II- Jolanda- Resori
    • Jp tulee yhdistelmästä Jolanda-Pnseri, tämä taas kausalalaista jalostusta parhaimmillaan, emä Ponserin kanssa samassa tallissa, ja samalla perheellä. Sitä en tiedä, miksi se on kertaalleen raahattu naapurikuntaan Luonterille, kun ne loput varsat on kaikki Ponserista. Mirkku oli niistä ainut, joka pääsi starttiin, eikä tääkään juosut edes ammattivalmentajalta mitään huimaa taulua. Tutustuin Miraan sen ollessa vuotias varsa, ku se oli silloisen hoitoponini laidunkaverina Sariman kanssa. Hoitohevoseksi tää päätyis samalla, ku Ensu, ja Mirkkuun kontaktit jatku vielä pitkälle heppakouluun, vaikka se vaihtoi useampaan otteeseen tallia. Omistajanvaihdokseen katkes meidän yhteys. Tällä yläasteikäinen Maija ajeli putkireellä lumihangessa tamman kolmivuotistalvena, tän kanssa käytiin Kouvolassa hiitillä, ja tää opetettiin mun voimin ratsastajaan. Jälkikäteen vähän hirvittää, kova oli äijien luotto. Kyseessä kuitenkaan ei ollu mikään pystyynkuollu vanhus, vaan kolmivuotias sikapirteä jyräputte...
Sitten heppakouluun, eli vuosiin -96-98:
  • Tupla-Mimmi Östertorps Ametist-Turbo-Mimmi-Ivrig
    • Voi luoja, mikä PONI! Huonona päivänä työnsi ajossa kuset silmille, ja potki ittensä kumoon. Sama toistui kavioita nostettaessa, ohjasajossa, tai missä tahansa muussa touhussa, jos Mimmiä ei sattunut huvittamaan. Tällä on ajettu tän jälkeen kilpaakin, hattua nostan sille, joka sillä viitti niin paljon kärryjä remontoida!
  • Pimun Piirto "Pimppa" AT Vinski-Ruutu-Pimu-Etuvei
    • Varmaan se paras puttepassi ikinä! Ikävä kyllä mun passattavana opetusvaiheessa, ei startti. Opetettiin ajolle kolmivuotiaana, Tapsa tän oli jostain perämetsistä navetan takaa kaivanu. Käsittämätöntä kyllä, älyttömän hyväajonen varsa, jolla hinkutin kilometritolkulla kävelyä tamppivaljaista ja autonrengaskärryistä. Ravata ei osannu askeltakaan, että se myöhempi menestys tuli vähän puskista! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti