tiistai 9. helmikuuta 2016

sitä tikulla silmään vol2

Pimpasta hypätäänkin Vorssaan, eli niihin heppakoulun harjoittelu- ja heppatyttöleikkivusiin, jotka jatkuu edelleen jollain asteella harrastusmielessä.

  • Kuvan Haka "Kuvis" Pojan-Haka-Kivan Kuva-Selmeri
    • Tuli treeniin samoihin aikoihin, kuin mä harjoitteluun, ja hajos vuoden yrityksen jälkeen. Sikalaiska hapannaama, joka oli seissyt senastisen elämänsä kasvattajan pihassa tekemättä mitään. Muistn, ku loppuaikoina laskin tällä laukkavetoja ILMAN KEPPIÄ ja ILMAN KÄSKEMISTÄ, ja olin ihan liekeissä, ku Kuvis liikku 600m nöpölaukkaa vapaaehtosesti eteenpäin. Iso ja hieno ravi, jos viitsi sitä esitellä. Hajotti jänteen, ku ilmotettiin koelähtöön, ja muutti Riihihaan tallille tuntihevoseksi, missä touhussa varmaan oli omiaan. Ensimmäinen kosketukseni kesäihottumaan, jännevammaan ja laukan opettamiseen selästä ravurille. 
  • Norabell Laukko "Noora" Black Laukko-Grace Laukko-Choctaw Brave
    • Eka nasupassi, umpilahjaton blacklaukkolainen, joka paarmakautena päättikin yhtäkkiä herätä, ja potkia ittensä hiittisuoran ojaan selälleen. Toisti tämän tempun kertaalleen eri kuskilla hiittikärryistä radalla, väliajat oli superkiltti ja supertoimiva ja supersoma. Päätyi metvurstijalostukseen, kun kukaan ei enää jaksanut yrittää päästä tällä alta kahta minuuttia ravilla, ei laukalla. 
  • Bijoutier "Pietu" Barbeque-Johhna Bloc-Train Bloc
    • Pieni ja pyöreä oripoika, joka kuvitteli olevansa maailman napa. Muistan tuntikausien jalanlaitot, ja tuhannet kävelytystunnit, koppiksista ja satulasta. Ja sen, kuinka tää pyöritti tautisesti häntää kilpa- ja hiittikärryistä ajaessa, ja kuinka tän kanssa sai toimia ravipaikoilla ja leikkiä oikeaa heppatyttöä. Pärjäsikin ihan kivasti, siirtyi meiltä Laakkosten käsiin, ja lopetti sinne uransa. On tehnyt muutaman pietulaisen varsan, joista joku on pärjännytkin, ja on emänisänä parille nykyään starttaavalle. 
  • Rokeri "Roksu", "Rooger Tenhomieli" Taikuri-Potku-Posteri
    • Tuli meille ekan kerran kolmivuotiaana, kävi välissä ratsuttajalinjan projektihevosena, ja juoksi pitkän uran meiltä ja kotoa käsin, tää oli aina hetken ratatallilla, ja hetken omistajalla kotona. Pienenpieni pitkätukka, ori joka eli laumassa kotonaan ja oli kurissa ja herran nuhteessa. Tästä se mun suikkulais- ja suomenhevosori/ruuna-innostukseni alko, tän kanssa sain tehdä ihan kaiken kävelytreenistä hiitinajon kautta ravireissuihin. Ihan 100% toimiva tilanteessa kuin tilanteessa.
  • Night Glemoree "Ria" Glemourangie-Jaquelina Rodney-Dean Rodney
    • Pehmeäpäinen isänsä tytär, ensimmäinen tuhansista saman isäorin jälkeläisistä, jotka käsieni kautta kulkivat. Leuaton ajaa, varsinki kun naapuritallin irtipäässyt hevonen teilas tän ja mut lenkillä... Juoksi meiltä ennätyksensä 19,8, normaalisti ajat starteissa alko kakkosella, eikä kauheen usein päässyt loppua taistelemalla, vaan käveli maaliin. Mutta jostain syystä NIIN ihana! 
  • Demi Savoy "Demi" Glemourangie-Kassay-Archie
    • Teki hienon kolmivuotiskauden Perttusesta käsin, keksi pysäämisen, tuli meille "heräämään henkiin" ja vaihtoi vielä kerran treenaria jatkaakseen samaa toimintaa. Tää oli Rian bestis ja "sisko", tän kanssa taapersin satulasta satoja kilometrejä kävelyä, ja käsin pariin kertaan raveissa kamalilla odotuksilla lastattuna (koska se meni kotona NIIN hyvin) todetakseni, että se pysähtyy ekan tuhannen jälkeen niin pahasti, että kärryt melkein lentää selän yli... Siitoksessa onnistui vähän paremmin, tän ainoaksi varsaksi jäi Marlon Raiso. 
  • Liinan-Veto "Veto" Patrik-Vekkuliina-Vekkuli
    • Sataprosenttisesti tilanteessa kuin tilanteessa toimiva herrasmies. Raviuralla laukat vähän riesana, mutta kilpahevosena yhtä hieno, kuin kotonkin. Jatkoi meiltä monen vuoden jälkeen Lahden suuntaan, kantakirjattiin T-suunnalle ja astuikin useamman kauden.
  • Utun-Ruutu "Utu" Ruutu-Poika-Ulin-Utu-Uli
    • Pienoisen möyry jyrä, joka kävi meillä treenissä yhden talven, muistaakseni omistaja oli sen aikaa työkomennuksella täällä etelässä. Perehdytti sen astumaan päässeen jupo-orin sielunmaisemaan, ku noi muut putteorit oli sellasia tyttöjen käsiteltäviä herrasmiehiä. 
  • Dark Rascal "Jussi" Express Ride-Easter Girl S-Lindy's Covenant
    • "Annetaan tää Rideläinen nyt Maijalle passiksi, että sekin sais jonkun hyvän lämpösen välillä". Haha. Siis mun mielestä Jussi oli täydellinen, sellainen hyperaktiivinen vintiösekopää, joka oli opetettu työhevosäijien toimesta ajolle, eli oli 100% ajaa. Ikävä kyllä ei mikään nopeuden huipentuma, voitti pari nollasarjalaisten lähtöä alkuun, muttei koko urallaan päässyt alta kahtakymmentä. Eka sellanen totaalinasu, johon ei kellään muulla ollut mitään asiaa, kävin treenaamassa tän ite päivittäin vielä kouluunmentyänikin.
  • Tähti-Petraus "Peetu" Ponseri-Norea-Vieteri
    • The Elämänihevonen, jonka puolesta oisin tehnyt mitä tahansa. Tuli meille kuusvuotiaana, työnnettiin mulle, koska kaikki inhos sitä, ja täytyy myöntää, ettei tää munkaan mielestä mikään ihana alkuun ollut. Jussi kuitenkin muutti takas kotiinsa, niin jotenkin Peetu liukui siihen Jussin paikkaan. Hevonen, joka ainoana mun passina juoksi viis voittoa kalenterikuussa, jonka kanssa kierrettiin niitä isompia raveja, ja jonka kanssa voittajaesittelyissä katsomo hurras hyvämaijaajapeetua. Tän koko Vorssanura oli käytännössä mun käsissä, laitoin sen tulohetkestä kevääseen -04, ja alta yhden käden sormilla on siltä väliltä laskettavissa kerrat, millon sen kyydissä ois ollu joku muu, kuin mä. Kävi Pohjanmaalla tekemässä vähän lisää uraa, tuli mun kaverille vikaksi vuodeksi leikkimään monte-hevosta, ja myytiin pohjoiseen ratsuksi, koska en keksinyt keinoa, jolla elättäisin Peetun JA Vesan. Asia josta tuskin ikinä pääsen yli, se Peetun lopullinen hukkaaminen. Tähän loppui mun raviharrastus moneksi vuodeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti